Gitaarles voor elke leeftijd en niveau

Speeltechnieken

Er bestaan voor gitaar veel speel technieken en -stijlen. Veel technieken, op een aantal specialistische na, worden in vrijwel alle stijlen gebruikt. Er dient onderscheid gemaakt te worden tussen rechterhand technieken en linkerhand technieken. Sommige technieken worden ondersteund door hulpmiddelen of accessoires zoals een plectrum of een slide. Hieronder staan de verschillende onderwerpen vermeld.

Open akkoorden

Akkoorden zijn waarschijnlijk het meest gebruikt in het gitaarspel. De meeste beginnende gitaristen leren eerst om open akkoorden te spelen alvorens te leren picken met de vingers of het plectrum. Er is een aantal basis akkoorden die iedere gitarist dient te begrijpen en ook zou moeten kunnen spelen. Hieronder zijn een aantal van veel gebruikte ‘open’ akkoorden.

Barré akkoorden

Een barré akkoord is een akkoord dat je speelt door met één vinger meerdere snaren in te drukken op dezelfde toetspositie. Als het ware verhoog je de positie van de topkam. Het alternatief is het gebruik van een capodaster (capo) op dezelfde positie. Echter het voordeel van een barré akkoord is dat je tijdens het spelen niet gebonden bent aan één basispositie en voortdurend het akkoord op een andere toetspositie kunt maken.

Barré akkoorden worden met name gebruikt als de toonsoort waarin gespeeld wordt het niet toelaat om open akkoorden te spelen (akkoorden waarbij sommige snaren niet ingedrukt worden en hun ‘open’ positie behouden).

Om barré akkoorden goed te laten klinken moeten de snaren stevig worden ingedrukt, wat in het begin moeilijk en pijnlijk is voor de gitarist. Totdat er een eeltlaag is gevormd kunnen de snaren in de vingers snijden en het stevig indrukken van de snaar kan kramp en vermoeidheid veroorzaken in de vingers, hand, pols en onderarm. Barré akkoorden zijn daarom een groot struikelblok voor veel beginnende gitaristen. Maar met een beetje doorzettingsvermogen (moeilijk is het niet) opent zich met deze techniek een nieuwe wereld aan speelmogelijkheden!

Tokkelen

Tokkelen oftewel fingerpicking is net als het spelen van akkoorden een veel gebruikte gitaartechniek. Vaak wordt het gitaar tokkelen verward met slaggitaar waar je met een plectrum de snaren aanslaat.

Bij tokkelen worden er geen hulpmiddelen gebruikt en de snaren dus aangeslagen met de vingers van je rechterhand. In dit geval heeft elke vinger zijn eigen snaar en is het dus niet de bedoeling om alleen je duim te gebruiken (veel gemaakte beginnersfout).

Je duim wordt namelijk alleen gebruikt bij het aanslaan van de drie bovenste snaren. Voor beginnende gitaristen zal deze manier van gitaar spelen niet eenvoudig zijn. De moeilijkheid zit hem dan met name in het afzonderlijk laten bewegen van de vingers.